A titok

Mikor titok egy titok? Ha senki nem tud róla, csak mi és elvisszük magunkkal a sírba? Azt mondják, ha egy valakinek elmondod, akkor az már nem is titok. Sokféle titok létezik, nézzük csak: üzleti, orvosi, jogi, személyes vagy akár egy titkos recept… és még napestig sorolhatnánk. Más fontosságú ez a szó gyerekként és felnőttként is.

Ahogy telnek az évek, egyre inkább megtanulunk titkainkkal együtt lélegezni.  Élni az életünket azzal a tudattal, hogy vannak gondolataink, érzéseink, amelyeket a lelkünk legmélyebb bugyraiban kell tartanunk, hogy senki meg ne tudja létezésüket. Azt hisszük, ha mi jól el tudtuk dugni magunk elől, akkor más sem bukkan rá. Minden titoknak súlya van, a sajátunknak is és a velünk megosztottnak is. Hány és hány titok bolyong szerte a világban és csak arra vár, mikor bújhat elő.

Tartogatjuk őket, de van egy pont, amikor muszáj elmondanunk valakinek. Szerintem ismerős ez a mondat mindenkinek: „Szeretnék elmondani valamit, de ez maradjon köztünk”. Végre mi megszabadultunk a terhünktől, mit sem törődve azzal, hogy a legjobb barátunkra, barátnőnkre mekkora terhet róttunk. Majd kavarognak tovább a gondolatok: „Biztosan jól tettem, hogy pont neki mondtam el?”…

De akkor mi a jó megoldás? Próbáljuk újra és újra egyedül feldolgozni, de akármennyire is igyekszünk, nem megy. Aztán rájövünk talán a legokosabb egy idegen emberrel megosztani titkunkat, mert előítéletek nélkül, szabadon kimondhatunk mindent. Így mi is megkönnyebbülünk és mást sem terhelünk.

Ez pont olyan, mint egy gyónás, hisz ott is meggyónhatjuk minden titkunkat és feloldozást nyerhetünk.  Így talán könnyebb nekünk is feldolgoznunk.

De titok mindig volt és mindig lesz életünkben.

 

“A szabadságunk azon alapszik, amit mások nem tudnak rólunk”

Alekszandr Iszajevics Szolzsenyicin

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: